8.14.2012

Ο απήγανος ή απίανος κατά την Σαντορινή διάλεκτο - The rue apianos or dialect in Santorini



 Απήγανος ή απίανος - Rue - apianos - apiganos
 Απήγανος ή απίανος
Rue - apianos - apiganos
Ο απήγανος ή απίανος κατά την Σαντορινιά διάλεκτο, είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα της φαρμακευτικής. Το άρωμά του είναι πολύ έντονο και σε κάποιους μάλιστα άσχημο.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Εχει την ιδιότητα να συστέλλει τη μήτρα και να προκαλεί την αιμορραγία της με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως «αμβλωτικό»
βότανο. Την ιδιότητα αυτή είχαν εντοπίσει επίσης οι αρχαίοι Ελληνες και οι Λατίνοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον απήγανο ως εμμηναγωγό σε περίπτωση δυσμηνόρροιας ή αμηνόρροιας, ενώ ο Πλίνιος είχε απαγορεύσει την κατανάλωση του φυτού αυτού από τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, κατάπλασμα φτιαγμένο από απήγανο και κοπανισμένα δαφνόφυλλα δρα κατά του πρηξίματος των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Προσοχή στην χρήση
 Απήγανος ή απίανος , Rue - apianos - apiganos
 Απήγανος ή απίανος
Rue - apianos - apiganos
Η χρήση του φυτού θα πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί το αιθέριο έλαιό του προκαλεί τοπικούς ερεθισμούς. Η οσμή του είναι έντονη και διαπεραστική ενώ περιέχει δεκάδες φυσικές ουσίες. Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά της υστερίας και της επιληψίας, ενάντια στις επιδημικές νόσους και ως αντίδοτο σε δηλητήρια.

Ξορκισμένος με τον απίανο .
Θεωρείται ότι απωθεί γάτες και σκυλιά αλλά και πολλοί το τοποθετούν έξω από την πόρτα τους για να μην μπαίνει στο σπίτι τους η γρουσουζιά, η  αρνητική ενέργεια .

Προστασία του Απίγανου.
 Απήγανος ή απίανος Rue - apianos - apiganos
 Απήγανος ή απίανος
Rue - apianos - apiganos
Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία και αρκετό νερό αλλά με πολύ καλή στράγγιση του εδάφους.
Να γίνεται έλεγχος καλά γιατί δύσκολα φαίνεται μια κάμπια η οποία επισκέπτεται συχνά τον απήγανο. Αν δεν το δώσουμε σημασία μπορεί μέσα σε λίγες μέρες να εξαφανιστεί όλος ο απήγανος. Πάντως γενικά είναι ένα πολύ όμορφο θαμνάκι ειδικά όταν ανθίζει σε κίτρινο χρώμα αρχές καλοκαιριού.

Απιανή Ακρωτηρίου Θήρας - Σαντορίνης.
Στην Σαντορίνη υπάρχει περιοχή  που την ονομάζουν Απιανή Ακρωτηρίου λόγω του ότι ευδοκιμεί το θεραπευτικό βότανο Απίγανος ή Απίανος (κατά την Σαντορινή διάλεκτο) . Εκεί υπάρχει και ο Ιερός Ναός (ξωκκλήσι)  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χρηστού του Απιάνη ή του Γιαγκούλα όπως έλεγαν τον ιδιοκτήτη της.
Ιδιοκτήτες σήμερα είναι η οικογένεια του Αλεφραγκή Γουλιέλμου ή Γιοαγκούλα, συζύγου  Επιφανίας Αλεφραγκή και των τέκνων αυτών.

 Απήγανος ή απίανος Rue - apianos - apiganos
 Απήγανος ή απίανος - Rue - apianos - apiganos



Key words:
votana santorinis, apianos, apiganos, rue, herbs, herbs in santorini, thira, apiani, apiana, απιανά, απιανή, ακρωτήρι, akrotiri, απίανος βότανοξορκισμένος με τον απίανο, απίγανος, βότανα σαντορίνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.